Blogs

Waarom online zichtbaarheid jouw prioriteit moet zijn – 3 simpele manieren om online zichtbaarheid te vergroten

Leestijd: 5 minuten

Weten jouw klanten jou te vinden?

Zonder klanten geen (goed) lopende webshop of website. Hoe zichtbaarder je bent, hoe beter (en sneller) potentiële klanten jou kunnen vinden. Nog nooit was het zo gemakkelijk om een goede online zichtbaarheid te creëren. Hoe zichtbaar is jouw bedrijf in de online wereld? Of kunnen er nog wat verbeteringen gedaan worden?

Online zichtbaarheid is belangrijk om klanten te vinden, en te behouden. Klantrelaties kunnen via online zichtbaarheid beter onderhouden worden, wat ten goede komt aan jouw bedrijfsresultaten. In dit artikel geven we een aantal tips om jouw online zichtbaarheid te vergroten.

24/7 Online zichtbaarheid

We leven in een ‘on demand’ wereld. Alles is 24/7 beschikbaar -en moet ook altijd bereikbaar zijn. Met online zichtbaarheid zorg je ervoor dat je 24/7 zichtbaar bent voor (potentiële) klanten. Zichtbaarheid is niet alleen een webshop of website hebben en hopen dat iemand jouw webshop vind. Nee, zichtbaarheid is het aanwezig zijn op het internet. Dat doe je bijvoorbeeld door het gebruik van content op jouw website, social media aanwezigheid of het versturen van e-mails naar jouw klanten of geïnteresseerden. Zichtbaarheid helpt bij het creëren en behouden van betrokken klanten, wat uiteindelijk leidt tot meer sales.

Inzicht in jouw bereik en zichtbaarheid

Voordat je je bezig kan gaan houden met het vergroten van zichtbaarheid, wil je eerst weten waar je staat. Hoe is het gesteld met je online zichtbaarheid? Doe je actief wat om jouw zichtbaarheid te vergroten? Zichtbaarheid kan je op verschillende manieren meten. Om te beginnen, waar ben jij op dit moment zichtbaar? Stel, het is alleen op jouw website dan kan je door middel van Google Analytics het volgende meten:

  • Aantal (terugkerende) bezoekers/ klanten op je webshop;
  • Waar jouw klanten vandaan komen;
  • Hoe lang ze op jouw webshop ronddwalen en de bounce rate;

Daarnaast kan je meten hoeveel mensen jouw e-mails openen, doorklikken op de links en/of het product vanuit de e-mail kopen. Datzelfde geldt ook voor jouw landingpages. Wanneer je social media wil meten, kijk je meer naar het aantal volgers, de groei daarvan, de engagement/betrokkenheid per post, hoe vaak iets gedeeld is etc. Kortom, allemaal manieren om erachter te komen hoe het staat met de mate van jouw online zichtbaarheid.

3 Eenvoudige manieren om jouw online zichtbaarheid te vergroten

Inzicht in jouw data, is het allerbelangrijkste om online zichtbaarheid te vergroten. Zo weet je precies waar je meer zichtbaar kan zijn, en op welke manier je dat kan bereiken. Wanneer je niet genoeg data hebt om daar conclusies uit te trekken, kan je het beste starten met het creëren van een strategie en vanuit daar data gaan verzamelen. Hieronder vind je een drietal tips om jouw online zichtbaarheid te vergroten.

Tip 1: Online blogartikelen

Door middel van het creëren van online content in de vorm van een (zakelijke) blog, kun je je online zichtbaarheid vergroten. Je schrijft op een strategische wijze teksten die informatie geven aan de bezoekers en/of klanten. Op deze manier kan je en vragen beantwoorden, en jezelf positioneren als de ‘go-to’ expert. Dit kan een mooie aanvulling zijn op jouw bestaande marketing strategie.

Tip 2: Maak jouw website SEO proof (on page SEO)

Wanneer je teksten schrijft voor jouw website of webshop, zowel productteksten als blogartikelen, is het belangrijk om rekening te houden met SEO. Dat betekent niet dat jouw teksten daardoor onleesbaar moeten zijn omdat je zoveel mogelijk zoekwoorden in een tekst wil proppen. Nee, het gaat erom dat je door middel van teksten, titels, zelfs de alt-tekst bij een afbeelding duidelijke omschrijvingen kan geven zodat Google precies weet waar deze pagina over gaat. Hoe beter de informatie, hoe beter Google deze pagina als antwoord op een zoekvraag kan geven. Daarnaast zal de content relevant moeten zijn voor jouw doelgroep. Jouw doelgroep is op zoek naar specifieke antwoorden op hun specifieke vragen. Aan jou de taak om deze doelgroep goed te helpen.

Tip 3: Off-page SEO

Naast SEO op jouw website of webshop, heb je ook de zogenaamde ‘off-page’ SEO. Dit is alles wat je buiten jouw website of webshop om doet om de online zichtbaarheid te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan advertenties op Google of Social Media, maar ook in reviews, Google My Business of e-mailcampagnes. Er zijn tal van online mogelijkheden om jouw zichtbaarheid te vergroten. Afhankelijk van wat je met jouw brand wil uitstralen zet je een bepaalde strategie uit om enerzijds jouw doelgroep te bereiken en anderzijds jouw online zichtbaarheid te vergroten.

Nog meer tips

Zoals hierboven zojuist aangegeven zijn er in de off-page SEO tal van mogelijkheden om de online zichtbaarheid te verbeteren. Hieronder tref je nog enkele tips aan die dieper ingaan in de off-page SEO voor meer zichtbaarheid.

Verzamel online reviews

Een online review is niet alleen goed voor het vergroten van de betrouwbaarheid van jouw onderneming, maar zorgt er ook voor dat je online meer bekend wordt. Bovendien, als potentiële klanten op jouw bedrijfsnaam zoeken, komen ze ook vaak reviews tegen. Hoe beter de reviews zijn, hoe groter de kans dat ze het betreffende product ook daadwerkelijk bij jouw webshop gaan kopen. Er zijn verschillende manieren om reviews te verzamelen, waaronder klanten die een recensie schrijven over hun ervaring met het koopproces of een aanbeveling doen om jouw (core)product te kopen.

Gebruik SEA en zet advertenties in voor een grotere online zichtbaarheid

Een eenvoudige manier, maar mogelijk wel een kostbare, is het inzetten van social media of google advertenties om jouw online zichtbaarheid te vergroten. Afhankelijk van de branche waar je in zit, of het type product dat je verkoopt, zal je een bepaalde prijs betalen voor een advertentie. Het voordeel van advertenties is dat je deze heel goed kan richten op een (specifiek deel van jouw) doelgroep. Je kan meteen de juiste potentiële klanten bereiken in tegenstelling tot bijvoorbeeld het schrijven van blogartikelen, daarbij weet je niet zeker of jouw (warme) doelgroep de content leest en, in hoeverre de content ervoor zorgt dat ze een specifiek product bij je kopen.

Zet e-mail campagnes in voor direct bereik

E-mail marketing is weer terug van weggeweest. En een fantastische manier om jouw producten of diensten te promoten onder een warm publiek. De mensen in jouw maillijst behoren tot je warme doelgroep, hebben vaak al een product gekocht of zijn door middel van een opt-in in je maillijst gekomen en hebben interesse getoond in jouw webshop. Een effectieve manier om jouw producten of diensten te promoten zonder aanvullende kosten te maken. Belangrijk is wel dat je je maillijst niet gaat gebruiken als spamlijst en de ontvangers teveel mails gaat sturen. Maak hierin een goede afweging wat wel of wat niet kan en bereik daarmee een hoge ROI (return on investment). Meer weten over e-mailmarketing en hoe je dit het beste inzet voor jouw bedrijf? Lees dan dit artikel.

Aan de slag met jouw online zichtbaarheid

Kijk eens naar jouw online aanwezigheid van het afgelopen half jaar. Waar was je te vinden of juist niet, en wat kan je veranderen om de zichtbaarheid te vergroten? Misschien is dat het opzoeken van off-page SEO technieken, of juist heel concreet vaker online een social media post te doen of juist te beginnen met e-mailmarketing.

Wat doe jij aan online zichtbaarheid en waar is er nog verbetering mogelijk? Heb je vragen of wil je hulp bij het vergroten van jouw online zichtbaarheid? Neem dan contact met ons op, en samen kunnen we een effectieve strategie bedenken.